Приказ резултата 1 до 1 од 1

Тема: ЧПП - Резиденција, палата, главни град, културни поени, слотови,...

  1. #1
    Корисник
    Члан од
    26.05.2009
    Локација
    Нови Сад
    Одговори
    810

    Подразумевано ЧПП - Резиденција, палата, главни град, културни поени, слотови,...

    Ovde ću pokušati da razjasnim neke česte nejasnoće o ovim pojmovima i da odgovorim na često postavljana pitanja na temu proširivanja sela. Tema će biti zaključana radi očuvanja preglednosti, a primedbe i sugestije mi pošaljite na PP.

    Detaljan vodič za osvajanje možete pronaći ovde. Takođe pogledajte odgovor o tome.


    Palata i rezidencija
    • Razlike između palate i rezidencije
      Ove dve građevine su slične, a palata može da se smatra nekom vrstom "nadograđene" rezidencije. Obe građevine štite selo od preuzimanja, a osim razlike u ceni i broju kulturnih poena koje daju, suštinska razlika je u broju dostupnih slotova (šta su slotovi, pogledajte dole). Rezidencija otvara dva slota u selu u kojem se nalazi, a palata sva tri. Palata takođe nudi mogućnost da selo u kojem se nalazi postane glavni grad.


    • Gde može da se gradi palata?
      Iako palata može da se izgradi u bilo kom selu (bez obzira koje selo je trenutno glavni grad), u jednom trenutku može da postoji samo jedna jedina palata u svim selima jednog igrača (tzv. "carstvu").


    Glavni grad
    • Šta je glavni grad?
      Glavni grad je selo koje je, baš to - proglašeno za glavni grad. U tom selu resursna polja mogu da se dižu preko stepena 10 i izgradi kamenorezac, ali ne mogu da se grade velika kasarna i velika štala, niti riznica. Prvo selo kojim počinjete igru je automatski proglašeno glavnim gradom. Da bi se neko drugo selo proglasilo glavnim gradom, potrebno je da se u tom selu prvo izgradi palata, a zatim da se iz palate ono proglasi glavnim gradom. To znači da selo ne postaje automatski glavni grad samim činom gradnje palate.


    • Promena glavnog grada
      Kada se glavni grad promeni, bivši glavni grad gubi sva resursna polja preko stepena 10 i kamenoresca, a novi glavni grad gubi riznicu, veliku kasarnu i veliku štalu. Ovo rušenje resursnih polja i građevina se odvija odmah i automatski i ne postoji mogućnost da se dobije nadoknada za porušene građevine. Tako da treba da vodite računa gde se šta zida.


    • Osvajanje i rušenje glavnog grada
      Glavni grad ni u kom slučaju ne može da bude osvojen, ali i dalje može da bude katapultiran i srušen na nula stanovnika. Ako je glavni grad jedino preostalo selo napadnutog igrača, selo neće nestati sa mape (pisaće da ima nula stanovnika). U suprotnom, to polje na mapi se oslobađa. Takođe, status "glavnog grada" se ne prenosi automatski na neko drugo selo (tj. nastaje nalog bez glavnog grada).


    Slotovi
    • Šta je slot?
      Najjednostavnije rečeno, da bi se osnovalo ili osvojilo jedno selo, mora se upotrebiti jedan slot. Slotovi unose dosta konfuzije, a ja ću ovde dati po meni njihovo najlogičnije objašnjenje. Radi jasnoće, kad napišem "osnovati selo", tu podrazumevam i osvajanje tuđih sela.


    • Koliko slotova ima?
      Iz svakog sela je moguće osnovati tri nova sela, tj. svako selo ima tri slota. Slotovi ne mogu da se koriste dok se u selu ne izgradi rezidencija ili palata. Drugačije rečeno: slotovi su sami po sebi nedostupni, dok ih rezidencija ili palata ne "otključaju". Rezidencija otključava samo dva slota (na stepenu 10 i 20), a palata sva tri (na stepenima 10, 15 i 20).


    • Kad je slot iskorišćen?
      Kada vam slot postane dostupan, imate mogućnost da ga iskoristite bilo za obuku tri naseljenika, bilo za obuku jednog senatora. U svakom slučaju, samo jedno od to dvoje. (Za razliku od naseljenika koji su odmah dostupni, senator mora prvo biti istražen u akademiji.) Zatim te jedinice koristite za osnivanje novog ili osvajanje tuđeg sela. Tek kada se broj vaših sela poveća, slot je iskorišćen. Ovo znači da u slučaju da vaši naseljenici ili senatori poginu pre proširenja, slot će ostati slobodan za ponovnu obuku novih bilo naseljenika bilo senatora.


    • Šta je sa slotovima ako imam rezidenciju, pa je srušim i napravim palatu?
      Ovakvo tumačenje da su slotovi vezani za selo, a ne za vrstu građevine, daje jasan odgovor: jednom iskorišćen slot ostaje iskorišćen bez obzira na naknadno rušenje ili zidanje palate i rezidencije. Dakle, ako u nekom selu imate rezidenciju stepena 20, imate na raspolaganju dva slota. Iskoristili ste oba slota i sad želite da srušite rezidenciju i napravite palatu. Tek kada dignete palatu na nivo 20, moći ćete da iskoristite i treći slot u tom selu. Ovo omogućava takvu strategiju gde se u svakom selu prvo diže palata na nivo 20, vrši obuka naseljenika/senatora, a zatim se palata ruši i proces se ponavlja u sledećem selu. Doduše ovo je i skupo i vremenski zahtevno.


    • Šta je sa slotovima u tuđim selima koje sam osvojila/o?
      Isto kao u prethodnom pitanju. Slot ostaje iskorišćen bez obzira koji vlasnik sela ga je iskoristio. Moguće je da osvojite tuđe selo i onda otkrijete da su svi slotovi za proširenje već iskorišćeni u tom selu. To se može videti u rezidenciji/palati, na linku Proširenja, ali tek po osvajanju sela.


    • Kako onda da oslobodim slot?
      Osim pomenutog umiranja naseljenika i senatora, slot iz kojeg je osnovano ili osvojeno neko selo može da bude oslobođen potpunim uništenjem tog sela (rušenjem katapultiranjem na nula stanovnika) ili otimanjem sela od strane drugog igrača. U slučaju otimanja sela, igrač koji je oteo selo sada ima novi zauzet slot, dok se prethodnom vlasniku oslobađa slot iz kojeg je to selo osnovano.


    Kulturni poeni
    • Čemu služe?
      Dovoljan broj kulturnih poena je preduslov za povećanje broja vaših sela. Kulturne poene konstantno daju različite građevine u zavisnosti od njihove vrste i stepena izgrađenosti. Njihov broj se može povećati i jednokratno organizovanjem malih i velikih zabava u opštini. Koliko kulturnih poena nosi koja građevina na kom nivou i koliko poena treba za osnivanje novih sela možete da pogledate ovde.


    • Šta je sa kulturnim poenima posle osnivanja novog sela?
      Njihov broj se ne smanjuje, ali se povećava minimalni broj kulturnih poena potrebnih za osnivanje sledećeg sela.


    • A šta u slučaju da izgubim selo?
      Ukupan broj sakupljenih kulturnih poena i dalje ostaje isti. Doduše broj kulturnih poena potrebnih za osnivanje sledećeg sela se ne povećava. Na primer, za osnivanje devetog sela potrebno je 191000 kulturnih poena. Ukoliko vam neko otme to deveto selo, broj vaših sela je sada osam. Što znači da će sledeće vaše selo opet biti deveto po redu i da će za njega trebati isto 191000 kulturnih poena.


    Написао: Perica

Правила писања

  • Не можете да отварате нове теме
  • Не можете да одговарате
  • Не можете да остављате прилоге
  • Не можете да уредите сопствене одговоре
  •