Travian.rs форум - често постављена питања

Овде можете пронаћи одговоре на питања у вези коришћења форума. Користите линкове или претрагу да бисте нашли одговор.

Писање нових порука

Како да форматирам своје одговоре и поруке?

Када пишете одговоре и поруке, можда ћете пожелети да неки текст истакнете, нпр. да буде подебљан, курзив или подвучен.

Ваш текст можете да форматирате на два начина:

  • Користећи визуелне контроле, сличне онима које можете наћи у софтверу за обраду текста
  • Уношењем ББ кодова за форматирање

Визуелне контроле су доступне кад користите стандардни или едитор у пуном режиму. Разлика између ова два је у томе што стандардни едитор приказује кодове за форматирање у Вашој поруци, а форматирање се види тек када се порука прикаже. С друге стране, едитор у пуном режиму приказује коначни изглед поруке још док уносите текст.

Да бисте користили визуелне контроле једноставно кликните на дугме, нпр. дугме B за подебљани текст, и затим унесите текст који желите да буде подебљан. Кад желите да поново пишете обичним словима, поново кликните на то исто дугме. Можете и да означите (селектујете) текст који сте већ унели и који желите да форматирате, па онда да кликнете на одговарајуће дугме за форматирање.

ББ код је скуп специјалних кодова, сличних HTML ознакама, који може да се користи у порукама на форуму. Да бисте видели списак свих доступних ББ кодова и примере њихове употребе, кликните овде.

Одговарање на поруку

На неким форумима је могуће одговарати на теме као гост. Али већина других тражи регистрацију.

Као регистровани корисник можете и да прегледате и да одговарате на теме. Да бисте одговорили на тему, можете да урадите нешто од следећег. Кликните на дугме 'Одговори' Одговори и додајте нови одговор на крај теме. Други начин је да оставите брзи одговор уношењем поља за брзо одговарање које се налази испод последњег одговора на теми.

Када користите 'Брзи одговор' можете да изаберете да цитирате одређени одговор уколико желите да одговорите некоме на оно шта је написао. Можда ћете морати да кликнете на дугме за брзи одговор Брзи одговор да бисте омогућили поље за брзи одговор како бисте могли да пишете у њему.

Уколико желите да цитирате више одговора како бисте на све одговорили одједном, можете да их изаберете користећи дугме за вишеструко цитирање Вишеструки цитат. Ово дугме ће се променити када изаберете одређени одговор. На крају кликните на 'Одговори' и добићете едитор у којем ће бити цитирани сви изабрани одговори.

Мењање и брисање сопствених одговора

Могу ли да изменим или обришем своје одговоре?

Уколико сте се регистровали и пријављени сте, под условом да администратор није искључио ову могућност, моћи ћете да мењате и бришете своје одговоре. У зависности од подешавања форума, могуће је да постоји временско ограничење колико дуго можете да мењате своје одговоре.

Да измените или обришете своје одговоре, кликните на дугме Измени Измени / Обриши поруку у одређеном одговору. Уколико је Ваш одговор први на теми, његовим брисањем ћете уклонити целу тему.

Када направите жељене измене, појавиће се напомена којом се обавештавају други корисници да сте мењали свој одговор.

Уколико се датум и време измене појаве као линк, можете да кликнете на њега да видите разлике између првобитне и измењене верзије, или између различитих измена уколико је било више узастопних измена.

Могу ли други корисници да мењају моје одговоре?

Администратори и модератори такође могу да мењају Ваше одговоре. У том случају, могуће је да се неће појавити обавештење о измени одговора.

Прављење и учествовање у анкетама

Видећете да поједине теме на форуму садрже и део где можете да дате свој глас о неком проблему или питању. Ове теме се називају 'анкете'.

Како да направим нову анкету?

Уколико имате дозволу за то, када постављате нову тему видећете и могућност за постављање анкете.

Тако можете да поставите питање и наведете могуће одговоре. Други корисници ће затим моћи да гласају за свој омиљени одговор, а резултати гласања ће бити видљиви на теми.

Пример анкете би могао да буде:

Која је Ваша омиљена боја?

  • Црвена
  • Плава
  • Жута
  • Зелена
  • Црна
  • Розе са жутим туфнама

Да направите анкету када отварате тему, означите поље 'Да, додај анкету овој теми' и унесите број одговора које желите да понудите.

Када кликните на дугме 'Постави нову тему', добићете страницу за постављање анкете где можете да наведете питање и списак понуђених одговора.

Можете да наведете и временско ограничење трајања анкете, тако да она остане отворена, на пример, само недељу дана.

Како да гласам у анкети и видим резултате?

Да гласате у анкети, само изаберите одговор за који желите да гласате и кликните на дугме 'Гласај'. Некада ћете моћи да изаберете више од једног понуђеног одговора. Да бисте видели тренутни резултат анкете и пре него што гласате, кликните на линк 'Види резултате анкете'. Гласање у анкети је потпуно добровољно, можете да гласате за било који од понуђених одговора или да уопште не учествујете у анкети.

Обратите пажњу и на то да ли је анкета јавна. У јавним анкетама се види ко је за шта гласао.

Обично, једном када гласате у анкети више нећете моћи да промените свој глас. Зато гласајте пажљиво!

Прилози и слике

Како да приложим датотеку одговору?

Да приложите датотеку одговору, морате да користите странице 'Нови одговор' или 'Нова тема', не 'Брзи одговор'. Да бисте добили страницу 'Нови одговор' кликните на дугме 'Одговори' у одговарајућој теми.

На овој страници, испод поља за одговор, пронаћи ћете дугме 'Управљање прилозима'. Када кликнете на њега добићете нови прозор за слање прилога. Прилог можете да поставите било са свог рачунара било помоћу УРЛ-а користећи одговарајуће поље на овој страници. Можете и да кликнете на сличицу прилога да отворите ову страницу.

Да поставите датотеку са свог рачунара, кликните на дугме 'Прегледај' и пронађите датотеку. Да приложите датотеку са УРЛ-а унесите пуну адресу датотеке у друго поље на овој страници. Када попуните једно од та два поља кликните на дугме 'Пошаљи'.

Напомена: У зависности од тога коју језичку верзију браузера користите, могуће је да неки текст неће бити преведен на Ваш језик.

Када слање датотеке буде завршено, њено име ће се појавити испод поља за унос у овом прозору. Сада можете да затворите прозор како бисте се вратили на екран за писање новог одговора.

Које типове датотека могу да користим? Колико велики могу да буду прилози?

У прозору за слање прилога ћете пронаћи списак свих дозвољених типова датотека и њихове највеће дозвољене величине. Датотеке које су веће од наведених вредности ће бити одбачене. Могуће је и да постоји ограничење укупне величине свих прилога које можете да поставите на форум.

Како да у одговор додам слику?

Уколико сте поставили слику као прилог, кликните на стрелицу поред 'Сличица прилога' и изаберите га са списка. Прилог ће бити уметнут у Ваш одговор и сада га можете поставити на место где желите да буде приказана слика.

Да уметнете слику која није приложена, а налази се на другом сајту, то можете да урадите тако што ћете копирати пуну УРЛ адресу саме слике (не странице на којој се слика налази), па кликните на 'Уметни слику'. Друга могућност је да унесете текст [img], па УРЛ слике, па [/img], пазећи да не унесете размак ни пре ни после УРЛ адресе. Овако можете да уметнете и слике из Ваших албума (више)

Смајлији

Шта су смајлији?

Смајлији су сличице које можете да користите у својим одговорима да изразите осећања. Можете да их употребите да изразите своју срећу или тугу, да се шалите, да сте постиђени итд. На пример, уколико причате анегдоту или сте саркастични уместо да напишете 'ово је била шала', ставићете смајли који намигује.

Основни смајлији су исти као они у било којем програму за тренутну размену порука. Састављени су од неколико знакова чија комбинација најчешће наговештава крајњи изглед смајлија. На пример, :) ће бити претворено у насмејано лице, док ће :( бити тужни смајли. Искрените главу у лево како бисте видели два ока и уста која се или смеју или су тужна.

Како да додам смајлије?

Неки смајлији су доступни на странама 'Нови одговор' или 'Нова тема' уколико је администратор то омогућио. Кликните на њих и уметнућете их у свој одговор. Такође можете да директно унесете комбинацију знакова од којих се састоји одређени смајли. Списак свих смајлија и комбинација знакова који се користе на овом форуму можете да пронађете овде.

Повремено ћете желети да спречите да се текст који сте унели претвори у смајлије. Док пишете нови одговор пронаћи ћете поље 'Онемогући смајлије' којим ћете то спречити.

Иконице порука и префикси тема

Шта су иконице порука?

Иконица поруке (или иконица одговора) су сличице које се налазе у наслову Ваших одговора. Уколико је Ваш одговор први у теми, сличица ће се приказати и у списку тема. Уколико их је администратор форума омогућио, сличице ћете пронаћи испод поља за унос текста на страницама 'Нови одговор' и 'Нова тема'. Једноставно изаберите сличицу коју желите да користите и она ће се приказати испред наслова Ваше теме.

Шта су префикси тема?

Префикси тема могу да се користе за детаљније идентификовање тема према њиховом садржају. Уколико их је администратор омогућио, испред поља за унос имена теме ћете видети мени у којем треба да изаберете један од доступних префикса.

Модератори и администратори

Шта су модератори и администратори?

Модератори надгледају одређене форуме. Они углавном имају могућност да мењају и бришу одговоре, премештају теме и на други начин уређују форум. Постати модератор одређеног форума је углавном врста награде оним корисницима који су активни и значајно доприносе раду тог форума својим залагањем и знањем.

Администратори су особе који имају потпуну контролу над радом целог форума. Они надгледају изглед форума, одређују које форуме треба да направе и како да их организују, које информације морају да пруже сви регистровани корисници и постављају модераторе.

Закључане теме

Закључане (затворене) теме су теме на које није могуће одговарати, у којима се не може изменити већ написан одговор или гласати на анкети. Теме се закључавају када се процени да је дискусија ради које је тема отворена завршена, када таква тема већ постоји негде на форуму, уколико је тема затарела итд. Администратор може да омогући самим ауторима да закључавају сопствене теме. У сваком случају, теме увек могу да закључају модератори и администратори форума.

Претражи ЧПП

Изаберите ову опцију ако желите да претражите текстове у ЧПП и њихове наслове.

Изаберите ову опцију да бисте одредили како желите да се третира упит претраге. 'Поклапање било које речи' ће дати вели број резултата али најверовтније најмање релевантне, док ће 'Поклапање целог израза' дати само резултате који садрже тачно то што тражите.